Hafta sonu  Ulus'taki  Ankara Kent Konseyinde  hummalı bir çalıştay vardı.

Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi tarafından “Aksiyona Geç” sloganıyla düzenlenen “ Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat “  Çalıştayı’nı ben de takip ettim.

İlk günü ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın açılışını yaptığı çalıştay da protokol ağırlıklı idi.

Whatsapp Image 2025 01 13 At 17.31.52 (2)

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi tarafında “Aksiyona Geç” sloganıyla düzenlenen ‘AKS 101 Çalıştayı’nın açılışında; "Avrupa Yaratıcı Kentler ağına da başvurduk. Dolayısıyla biz ortak aklı kullanarak Ankara'da doğru işler yapılabileceğine inanıyoruz. Ve Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi; sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur diyor. İnşallah bu damarı daha da güçlendirecek birçok çalışmaya hep birlikte imza atacağız" demişti.

İkinci günü Ankara’nın ilçe belediye başkanları kendilerini ve ilçelerini kültür sanat alanında yaptığı faaliyetlerini tanıtma imkanı buldular.

Ankara da Kültür Sanat Hayatına Yön Vermek için Aksiyon Geç mottosu ile renk kazanan çalıştay  Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve ekibinin başarılı çalışması sonucu kusursuz devam etti.

11 Ocak'ta düzenlenen oturumda, "Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat - 1" başlığıyla önemli tartışmalar yapıldı.

Whatsapp Image 2025 01 13 At 17.24.54

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in üstlendiği oturumda bakın belediye başkanları neler söylemiş;

İzzet Demircioğlu- Ayaş Belediye Başkanı ; Ankara'nın en geri kalmış ilçelerinden biriyiz. Maalesef bunu kabul etmek gerekiyor. Birçok tarihi eserimiz var ancak gerekli özen gösterilmedi. Ankara'da müze olmayan tek ilçe sanırım Ayaş. Katkı sağlanmalı Ayaş da hak ettiği yeri bulmalı."

Levent Koç -Haymana Belediye Başkanı ; Haymana'nın kaplıcaları, tarih-kültür turizmi, tarım ve hayvancılığı en önemli nimetleridir. Hititlerin tek kalıcı eseri Gavur Kalesi'dir burası da Haymana'dadır. Bunu maalesef çok az kişi biliyor. Bunları duyurmakla bizler ve Başkentliler görevliyiz. Son kale Haymana'dır."

Ertunç Güngör- Nallıhan Belediye Başkanı ; Gözden uzak gönülden ırak olmak bizim gibi 30 bin nüfusa sahip olan uç ilçelerden biridir. İpeğin oyaya döndüğü yapılan oyaların mutlaka bir hikayesinin olduğu önemli bir ilçedir. Tiftik üretimi sadece Ankara'dadır. İşlenmesi de sadece Nallıhan'dadır. İlçemize kent müzesi kazandırılması için, maden rezervi kazandırarak madenci müzesi açmak için tüm gayretimizle çalışıyoruz. Biz uzak bir ilçeyiz. 160 km'yiz. 84 mahallemiz var. Biz festivaller yaptığımızda nüfusun 50-60 bine çıktığını ilçe merkezinde görüyoruz. Yaptığımız festivallerle beraber ilçe halkında rahatlama oluyor. En büyük projelerimizden biri öğrencilerimizi Çanakkale'ye götürmek. Her çocuğun buraları görmesi gerekiyor. Tarihi ipek yolunun önemli güzergahlarından biriyiz. Kültür yolu oluşturmayı planlıyoruz. Uzak ilçeyiz ama insanları bozulmamış tarihine çok fazla dokunulmamış kendi kabuğunda yaşayan bir ilçeyiz. Kültürüne ve sanatına değer vererek ilçemizin bu önemli unsurlarına değer katacağız."

Adem Barış Aşkın -Elmadağ Belediye Başkanı ; Elmadağ Ankara'nın doğu giriş kapısı. 42 vilayeti Ankara'ya bağlayan bir konumda. Bu yol üzerine hiçbir yatırım yapmamışız. Biz bu işe buna yönelik olarak başladık. Belediye aslında yol yapar, altyapı yapar, tesisler yapar zaten ama bunların zorundayız. Biz insanlarımızın yüzünü güldürmek zorundayız, mutlu etmek zorundayız. Yeşil Köy Projemiz de böyle başladı. Benim eski evlerim, konaklarım, kalem yok ama elimizdeki kaynaklardan böyle bir proje oluşturduk. Buraya da daha çok kadınlarımızı koyduk; atölyeler kurduk. Biz Ankara'nın beş beyazına sahip çıkmak istiyoruz dedi Mansur Başkan bana; tavşanı biz sahiplendik. Üzülerek öğrendim ki Ankara tavşanının Anadolu da nesli tükenmiş. Ankara tavşanını Hollanda'da bulduk. Belki hata yaptık ama kaçak getirdik. Bursa'ya getirdik. Yüksek köy enstitüleri var. İsmail Hakkı Tonguç'un, Yaşar Kemal'in izleri var orada. Burayı açık hava müzesi halime getirelim dedik ve ABB'ye gittik, MEB'e yazı yazdık. Mansur Başkanla Hasanoğlan Köy Enstitülerini ziyaret ettik. Bu restorasyonu yapamadık; MEB biz yapacağız dedi. 3 yıldır yapılmıyor."

Mehmet Doğanay- Güdül Belediye Başkanı; İç Anadolu’nun ilk; Ankara'nın tek sakin kasabası Güdül. Ankara tiftik keçisinin anavatanı Güdül diyeyim. Belki bilmiyorsunuz bizim de Güdül fıstığımız var. Cumhuriyet Bayramı'nın iki gün kutlandığı tek yer Güdül'dür. Cumhuriyet Ateşimiz var, 2 gün sönmez. Cumhuriyet Anıtı yapacağız."

Satılmış Karakoç- Kalecik Belediye Başkanı;  Kalecik karası gurur duyduğumuz bir ürünümüz. Pekmezi, kurusu, pestiliyle sağlık konusunda da önemli. Doğusunda Kızılırmağı gerçekten gezilip görülecek yerlerden biri Kalecik. Kaleciği yaşanılır tarihe uygun bir memleket haline getireceğiz. Bizim tarihimiz, turizmimiz ülkemizin ekonomisine de çok büyük bir katkı sağlıyor."

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Duhan Kalkan”  Projelerini destekleriz.”

Önceki Dönem Ak Parti Kalecik belediye Başkanlığında önemli hizmetleri olan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Duhan Kalkan da yaptığı konuşmada;  "Türkiye'nin 26 kalkınma ajansından bir tanesidir Ankara Kalkınma Ajansı. Ankara'yı konuşup Ankara'yı tartışıyoruz. Milyarlarca lirayı hibe desteği olarak Ankara için yapılacak projelere ayırdık. Biz uygulayıcı bir kurum değiliz müzede bizi göremezsiniz, müzenin oluşum aşamasına katkı sağlıyoruz. Binin üzerinde projenin hayta geçirilmesini sağladık. Geçmişten geleceğe kültür elçisiyiz derler biz de sanat ve kültür noktasında geçmişi geleceğe nasıl taşırızı düşünen bir kurumuz. Sanat ve kültür alanında da ciddi desteklerde bulunduk, çok güzel projelere imza attık. Her ilçemize destek sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi tarafından “Aksiyona Geç” sloganıyla düzenlenen Ankara Kültür Sanat (AKS) 101 Çalıştayı'da Moderatörlüğünü Alper Kaya'nın yaptığı "Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat Oturumu"nun ikincisinde Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan ve Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Mustafa Koçak söz almıştı.

2.Okurumda Belediye Başkanları nasıl görüşlerini dile getirmişler;

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya; Yıldızkaya, "Bizim bundan sonraki amacımız bölgeyi yeniden imar etmek değil. Önceliğimiz bu varlığı korumak. 2 bin 500 yıl 3 bin yıl önceki tarihi kıymetleri bugüne kadar geldiği şekilde bizden sonraki kuşaklara aktarabilmiş olmak. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Bakanlıkla görüşüyoruz. Bir dizi proje hazırladık. İnşallah bunları yapacağız. İnşallah bu heyecanlı işle yaptığımız çalışmalarla da buraya sadece Türkiye'den yerli değil yabancı da pek çok misafirimizin geleceğini ümit ediyoruz. Zaten misafirlerimiz var ama bunun artacağını biliyoruz."

Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu: "Kahramankazan Belediye Başkanı olduktan sonra gördük. Kahramankazan büyüyor ama gelişemiyor. Henüz gelişmesini tamamlamamış bir şehir. Büyüme ile gelişme maalesef doğru orantıda olmuyor. Biz Kahramankazan'ın gelişmesi için kültürel ve sanatsal etkinliklerimizle beraber tüm çalışmalarımızı başlattık. Tabii böyle bir büyükşehir belediye başkanımız olmasından dolayı hakikaten gurur duyuyoruz. Bize destek olduğu gibi bizlere kültür sanat anlamında da önümüzü açmış durumda. Ben tabii iyi bir öğrenciydim ama belediye başkanlığında kopya çekiyorum. Eskişehir'deki sanatsal faaliyetleri Kahramankazan'la bağdaştırmaya çalışıyorum. Kahramankazan'ımızın nüfusu gitgide artıyor. Kahramankazan ve Ankara Doğuluların batısından batılların doğusunda Türkiye'nin ortasında bir yer. O yüzden bütün kültürlere açık olmak zorunda. Tabii hayal kurarken masraftan kaçmamak lazım. Bir gün Kahramankazan'da bu senfoniyle ilahiler programını yapmak benim için büyük bir hedef. Bu noktada Ankara Kent Konseyi'yle de bir çalışma yapmak istiyorum. Sanat ruhun gıdasıdır. Ama küçük ilçelerde takviye gıdadır."

Çamlıdere  Belediye Başkanı Adem Ceylan; "Kültürel faaliyetler bizim açımızdan çok önemli. Toplumlar kültürleriyle yaşar ve büyür. Yağlı güreş festivali düzenledik. Biz bu sene ilk defa üç günlük festival düzenledik. Bu festivale en az 30 bin kişinin gelmiş olmasına şahitlik ettik. İnanç turizmi, doğa turizmi, yayla turizmi ve termal turizm potansiyeli olan Çamlıderemizin yarınlarını turizm, kültür, sanat ve değerlerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Şeyh Ali Semerkandi  Hazretlerinin manevi huzurunda  insanlarımızı ilçemize ziyarete bekliyoruz “dedi.

Şereflikoçhisar Belediye başkanı Mustafa Koçak;  "Her belediyenin görevleri var. Bu görevler kanunlara belirleniyor ama devlet kanunlarla da belediyelerine kültür ve sanat etkinliklerinde çalışılabilir bir kanunla da sınırsız yetki veriyor. Bence bir belediye başkan vatandaşına hizmet etme konusunda yapamayacağı iki şey var. Birincisi bir belediye başkanı para basamaz. İkincisi de adam asamaz. Bunun haricinde eğer gerçekten niyeti halis ise ilçesindeki insanlarına hizmet etmek için elinden gelen her mücadeleyi yapar. Biz de tam böyle bir belediyecilik anlayışı sergiledik. Benim rol modelim Ankara'nın abisi herkesin başkanı Mansur Yavaş. Bizim belediyecilik anlayışımızın merkezinde insan var"

Son oturumda ;   Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin ve Beypazarı belediye Başkanı Dr. Özer Kasap  söz aldı.

Whatsapp Image 2025 01 13 At 17.31.52 (1)

"Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat Oturumu"nun üçüncüsünde Kent konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz Moderatörlük  yaptığı.

Halil İbrahim Yılmaz; “Yer Ankara konu kültür ve sanat olunca büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan olmaz. Atatürk’ün sanat anlayışını en iyi özetleyen cümlesi ‘Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, hepiniz vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.’ Büyük lider olduğu dünya kabul edilen Atatürk, aynı zamanda en büyük sanatçı da olmuştur ve Atatürk’ün en büyük sanat eseri demokrasi çığlığının atıldığı bu kentte ilan edilen Cumhuriyet’tir. Dünyada savaş ortamında kuruluş emri verilen tek müzenin Etnografya müzesi olması Atatürk’ün sanata ne kadar değer verdiğinin göstergesidir.” dedi.

Whatsapp Image 2025 01 13 At 17.31.52

Bu Oturumda Belediye başkanları ise görüşlerini şöyle dile getirdiler ;

Fethi Yaşar-Yenimahalle Belediye Başkanı ;Ankara eskiden ben geldiğimde bir memur şehriydi. Şimdi bir sanayi ve ticaret şehri. Ankara dördüncü dereceden ihracat yapan bir il. Bugün Ankara’dan çok daha küçük vilayette bir fuar alanı varsa Ankara’da bir fuar alanı yoksa bu bizim ayıbımızdır. Buradan Ticaret Odası ve Sanayi Odası başkanlarına, ticaret yapan herkese sesleniyorum. Bu konuda Sayın Mansur Yavaş, benim önerimle burası yapılırken buranın ticaret odasına, sanayi odasına, esnaf odalarına çeşitli kuruluşlara hisseler verilmiş. Bunlar şimdi para yatıramadığı için ‘bana devretsinler ben yapayım’ dedi. Onlar da orayı devrettirmiyor ve bugün artık bir fuar alanı. Fuar alanı deyip geçmeyin. Sadece sanayiciler için değil otelciler için ticaret alanları için Ankara’nın tanıtılması için en büyük yatırımlardan bir tanesidir. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki şehirleri fuarla ayaktadır. Onun için Ankara’nın eksiklerini, siyasi münazaralardan uzak ortak aklı, düşünceleri Ankara’nın hayrına olan noktada birleşmemiz gerekiyor. Ankara’yı boşaltıyorlar. Hâlâ Ankara’yı bir başkent olarak görmeyen bir zihniyet var. Bu toplumumuzun içinde maalesef var ama Ankara durdukça Cumhuriyetimizin başkenti olarak ilelebet yaşacak.”

Çalıştayın tek Ak Partili Belediye Başkanı olan Ertuğrul Çetin  anlamlı bir konuşma yaptı.

Ertuğrul Çetin;“Hepimiz kültür merkezleri açıyoruz, yaşam alanları yapıyoruz. Orada birtakım sanatsal faaliyetler ve kurslar veriyoruz. Bunlar için emek harcıyoruz ve gerçekten sizin adınıza bir maliyet ödüyoruz. Belediyeler bu işin neresinde, ne kadar olmalı? Yetenek avcılığı noktasında ‘evet’, geliştirme dersleri ve öğrenme noktasında ‘evet’ ama sonra geliştirdiğimiz insanlar nereye gidecek? Bu bizim en ciddi sorularımızdan biri. Bir örnekle açıklayalım, 679 koltuk kapasitesiyle Ankara’nın devlet tiyatroları sahnesiyle Pursaklar’ın en büyük sahnesini yaptık. Daha büyük salonlar elbette var. Net rakam veriyorum, 69 oyun 173 seanslı oynamış ve 120 bin 144 biletli izlenmiş. Cuma-Cumartesi günü için oynanacak oyun için şu an bilet bulamazsınız. Bir taraftan profesyonel sanatçılar ve oyunları insanlarla buluşturduk. Diğer taraftan da yetenekleri keşfedelim dedik. Bir tiyatro okulu açtık. Burada şu an itibariyle 200 kişi kurs alıyor. Şu ana kadar yedi farklı oyun çıkardılar. Bu çocuklar bu alanda ilerlemek istiyorlarsa konservatuarlar var, kendilerini gösterecekler. Ama benden de beklentileri var.”

Keçiören Belediye Başkanı Metin Özarslan “Biz de Anadolu coğrafyasında birçok kültür ve sanatın çok büyük bir zenginliğinde yaşıyoruz. Bizler Türk milleti olarak yaşadığımız ilk coğrafyadan son coğrafyasına kadar kültürümüz yani yol göstericilerimiz gerçekten namzet insanlar. Orada Türkistan’da kendi yetiştirmiş, o kültür dokusunu kendi yaşam kültürüyle bağdaştırmış bir neslin evlatlarıyız. Bunun en büyük örneğini biz Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu Erenleri dediğimiz o Horasan’dan gelen Erenlerin kültür kodlarında görüyoruz. Bu kültür kodlarını lütfen sadece dini bir değerler olarak görmeyin. Bu konuların Türkiye’de ders kitapların okunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken en mühim konulardan birisi. Neden? Çünkü biz millet olarak öyle bir yola sahibiz ki bu erkan bizi her zaman donatarak, besleyerek getirmiş. İşte bunun adı kültür, sanat ise nedir? Türkler atla çul üstünde gidiyorlarmış, ama Anadolu coğrafyasına yakınlaştığımız dönemi düşünün. Acemlerle karşılaşıp semerciliği öğrenmişler ve ata nasıl daha konforlu bineceğinin sanatsal eserini kendileri oluşturmuşlar.”

Beypazarı Belediye Başkanı Dr. Özer Kasap ;  “Hanımların gastronomisiyle ekonominin içine kattı. Bizim Beypazarılılar evinde dolmayı sarar kendi tüketir. Başkanımız bizzat bunların ekonomiye yönlendirilip hafta sonu ürettiklerini orada satmalarına yardımcı oldu. Fakat bizden önceki süreçlere ben maalesef fetret dönemi diyorum. O süreçte günübirlik bir turizm vardı. Sebebi yatak kapasitemiz yeterli değildi. Önümüzdeki dört yıl içerisinde günübirlik olan turizmimizin inşallah yatılı turizm olma noktasına gelmesini istiyoruz. Ama bunu tek yönlü değil yani sadece Beypazarı olarak düşünmüyorum. Bizler komşu belediyeler olarak Güdül, Ayaş, Beypazarı ve Kazan bir birliktelik yaptık. Amacımız komşu belediyeler arasında bir dayanışma sağlamaktı. Turizm noktasında da sadece Beypazarı olsun istemiyoruz. Bizler Beypazarı olarak yatılı turizmi aktif hale geçirebilirsek o zaman gerçekten insanımız parayı kazanabilir.”

Program aralarında   Kafkas dans gösterileri de izleyiciyle buluşurken,  Müzik Araştırmacısı ve Yazar Kubilay Dökmetaş sahnede performans gösterdi. Ardından opera sanatçısı ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Genel Başkanı Mehmet Yılmaz da "Efem" türküsünü seslendirdi.

Genel olarak çalıştaya baktığımızda bu kadar kısa bir sürede bu kadar sayıda belediye başkanına kültür ve sanat alanında kendilerini ifade etme, yaptıklarını açıklama imkanı sunulması açından önemli bir faaliyet olarak görüyorum.

Whatsapp Image 2025 01 13 At 17.24.52

Kent Konseyindeki çalıştaya ilgi büyüktü.  Kimi dostları arada görmekten memnun oldum. Takipçi bir izleyici kitlesi vardı. Kimi zaman konuşmacıları alkışlıyorlar, kimi zaman da sorularla ilgilerini ve bilgilerini artırıyorlardı.

Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ile Ankara Kent Konseyi’nin de önemli çalışmalara imza attığını son yıllarda gördü.

Daha doğrusu Halil İbrahim Yılmaz’dan önce de Kent konseyi vardı.

Bu başarı Halil İbrahim Yılmaz ve Kent Konseyi çalışanlarının ortak başarısı,

Tebrikler….