Türkiye ekonomisinin en büyük eksiklerinden biri ‘marka’ kuruluşlar ve markalaşmış ihtisas OSB’leridir… Bu şanssızlık uzun süre Başkent Ankara’nın da yakasını bırakmadı. Ankara bugün 13 OSB ile tam bir üretim üssü. Bu güzelliğin öncülerinden biri de Siteler’dir.
BENDENİZ İÇİN DE ÖNEMLİDİR…
Benden iki yaş küçük olsa da 1960 yılında kuruluşundan bugüne mobilya sektörünün hem merkezi hem de bu alandaki marka adresi oldu. Ben de birçok Ankaralı gibi evlendiğimde ilk koltuk takımımı ve kitaplığımı Siteler’de yaptırmıştım.
Bir dostum Uzakdoğu izlenimlerini anlatırken, ihtiyaç duyduğu ürünü bulmak için gittikleri OSB’yi ‘o alandaki her şeyin temin edilebileceği yer’ olarak tarif etmişti. Siteler işte öyle bir yer…
Evet, 1960’larda kurulan ve bugün büyük bir sanayi bölgesi olarak varlığını sürdüren Siteler, ihracatı ile Türkiye’ye, istihdamı ile Ankara ekonomisine büyük katkı sunuyor…
Akyurt ve Yenimahalle ilçelerinde faaliyet gösteren değişik ölçeklerde firmalar da var ama Siteler, Başkentteki işletmelerin sektörel dağılımında mobilya imalatının yüzde 11’e yakın payla ikinci sırada yer almasında baş rolü oynamaktadır…
SİTELER ODAKLI BİR PROJE VAR…
Geçenlerde ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın, Siteler’in üretim ve ihracat konusundaki potansiyeline ve başarısına dikkat çekerken ettiği şu sözleri okuyunca Ankara’mız adına gurur duydum:
- Üretim hacmini artıran mobilya sektörü ihracatta da gelişme kaydediyor. Bu gelişimin büyük ve marka işletmelerle sınırlı kalmasını istemiyoruz. Ankara’da mobilyanın kalbinin attığı Siteler’de bulunan en küçük işletmelerin bile dünya pazarına açılmasını hedefliyoruz…
İHRACAT VE İHRACATÇI ARTACAK
Bu cümlelere ATO Başkanı’nın yaptığı açıklamada yer vermesi çok önemli. Çünkü ATO, Başkent’in ihracatını ve ihracatçı sayısını artırmaya yönelik bir dizi çalışma yürütüyor.
Bu çerçevede, katma değeri yüksek olan mobilya sektörünün ihracatını geliştirmek için, kısa adı INT4FURN olan “Mobilya Sektöründeki Mikro KOBİ’lerin Uluslararasılaşma Yeteneklerinin Geliştirilmesi” Projesi hayata geçirilecek.
Proje, mobilya sektöründe faaliyet gösteren, daha önce ihracat yapmamış mikro-KOBİ, KOBİ ve girişimci ATO üyelerini ihracat yapabilir hale getirerek, yurt dışı pazarlara açılmasını amaçlıyor…
ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞ BİRLİĞİ…
INT4FURN Projesi, Türkiye’den Ankara Ticaret Odası ve Gazi Üniversitesi’nin yanı sıra İspanya, Portekiz, Yunanistan, Hollanda ve Estonya’da faaliyet gösteren 7 kuruluşun iş birliği ile yürütülüyor. Projenin, Ankara Ticaret Odası’nın Avrupa Birliği desteğiyle Erasmus+Programı Mesleki Eğitim ve Öğretimde İş Birliği Ortaklıkları kapsamında, Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülüyor olmasının bir başka önemi, üniversite-sanayi iş birliğinin hayata geçirilmesi.
İHRACAT POTANSİYELİ CANLANDIRILACAK
ATO Başkanı Gürsel Baran’ın açıklamasına göre; INT4FURN projesi kapsamında, mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için önce eğitim müfredatı geliştirilecek, ardından da Uluslararası Dijital Öğrenme Merkezi kurulacak. Avrupa Kredi Sistemi ile uyumlu hazırlanacak olan Mesleki Eğitim ve Öğretim müfredat programı ile Ankara Ticaret Odası’na kayıtlı ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren 3 bini aşkın işletmenin ihracat potansiyeli canlandırılacak. ATO Üyesi yurt dışı pazarlara açılmak isteyen firmalar, Uluslararası Dijital Öğrenme Merkezi’nden ücretsiz eğitim alarak ihracata dair temel bilgileri öğrenebilecek.