Boşanma her yönüyle zorlayıcı bir dönem olurken, çocuk sahibi olan çiftlerin ve özellikle ergenlik dönemindeki çocuğu olan ebeveynlerin bu süreci daha hassas geçirdiklerinden daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Küçük yaştaki çocuklar bazen boşanmanın ne olduğunu algılayamayabilir, bunu idrak edebilen çocuklar ise arkadaşları tarafından psikolojik baskı görmekten etkilenebilir veya ergenlik çağında olan gençler bunalıma girebilir hatta ebeveyne karşı öfke duyabilir. Her çocuğun psikolojik esnekliği farklı olurken boşanmadan etkilenme oranları da farkı olur. Benim arkadaşım da boşandı çocuğu hiç etkilenmedi benimki neden bunalıma girdi acaba sorunları mı var diye düşünmek bizi yanıltabilir.
Psikolog Carl E. Pickhardt, boşanmadan önce taraflar arasında çocuğunuzla birlikte üzerinde uzlaşmanız gerekecek bazı temel konular bulunduğunu söylüyor; Çocuğunuzun yaşamıyla ilgili ortaklaşa kabul edeceğiniz temel anlayışlar. Birlikte yaşanması gerekecek olan muhtemel zorluklar. Tek başına ebeveynlik yapma becerileri.
Boşanma aile içinde önemli sayılacak dönüm noktalarından birisidir. Boşanma sonrasındaki süreç öncesiyle aynı olmayacaktır. Boşanma aile içinde değişikliğe yol açarken çocukta üzüntü, öfke, kaygı gibi durumlar yaratır. Çocuğun artık iki evinin olması ve iki farklı yaşam tarzlarına tanıklık etmesine yol açar. Çocuk bu süreçte kendisini arada kalmış sıkışmış hissedebilir. Bu dönemde özellikle çocuğa annenin babayı kötülemesi veya babanın anneyi kötülemesi durumu kesinlikle yaşanmamalıdır. Ebeveyni boşanan çocuk kendini bağımsız, kimsesiz hissedebilir. Çocuğa destek olmak çok önemlidir.
Ebeveynler nasıl davranmalı?
Çocuklar boşanma süreci hakkında bilgilendirilmeli boşanmanın sebebi olarak asla suçlanmamalılar. Boşanma kararında çocukların ve gençlerin soruları cevaplanmalı, durumu farklı anlatmamalı ve her şeyi açıkça konuşmalılar. Çocuktan bir taraf seçmesini istememeliler. Eşler çocukların sorumlulukları için görev paylaşımı yapmalılar Aralarında ne geçerse geçsin anlaşmazlıkların çocukların yanında konuşulmaması gerekmektedir. Çocukların kendini güvende hissedebilmesi için birlikteyken olduğu gibi yaşam rutini oluşturmalılar ve farklı etkinlikler yapmalılar. Ebeveynlerin sadece birbirinden ayrı yaşamaya başladığını ancak ne zaman isterlerse anne baba ve çocuklar olarak birlikte olabileceklerini sık sık hatırlatmalı onların ihtiyaçlarını karşılamalılar. Ebeveyn olarak sabırlı olmalılar ve gençlerin kaygılarına kulak vermeliler. Çift olarak belki de en zor süreçlerden birisi evliliği bitirmektir. Elbette karmaşık ve başarması zor bir süreçtir. Özellikle bu süreçte çocuklarla ve ergenlerle rahat bir şekilde boşanmak kolay değildir. Bazen bireysel, çift veya aile danışmanlığı almak süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir.
Bir sonraki konumuz olan “Kimlik karmaşası yaşayan ergenler” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle.
Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Instagram:psk.silabakac