Kreş çocukların akademik yaşamlarına adım attıkları ilk basamaktır. Çocuk bu dönemde sosyalleşmeyi öğrenir. Yeni arkadaşlıklar, öğretmenler, yeni deneyimler, ilişkiler, oyun, sınıf gibi kavramları öğrenmeye başlar. Çocukların herkesin bildiği gibi ilk eğitimi ailede başlar. Daha sonraki ilk durağı kreşlerdir. Burada ailede öğrenmediği bazı kurallara uyum sağlamaya çalışır. Sosyalleşmeye ve hayata dair şeyleri öğrenirken onu okula hazırlamaya çalışan akademik konular da öğrendikleri diğer yeni şeydir.
Özellikle ebeveynler çocuğun kreşe kaç yaşında başlayıp başlamaması konusunda büyük endişe duymaktadırlar. Çocukların gelişim süreçleri farklılık gösterdiğinden her çocuk için kesin yaş aralığı vermek mümkün değildir. Bu farklılıklar; kişisel-sosyal alandaki beceriler, dil becerileri, sözlü ve sözsüz iletişim becerileri, ince motor–kaba motor kabiliyetleri ve duygusal gelişim alanları olarak gözlemlenmektedir. Çocuğun kreşe hazır olup olmadığını anlamak için bunlara bakmak gerekir. Eğer çocuğun yaşına uygun gelişim süreci tamamlanmışsa rahatlıkla kreşe gidebilir.
Çocukların gelişimsel sürecine baktığımızda; doğduktan 2 yaşına kadar özbakım veren kimse onunla birlikte kendilerini anlamlandırmaya ve var olma deneyimini yaşamaya başlarlar. Bu dönemde yürümeye başlama, konuşmaya başlama ebeveyni taklit etme gibi davranışlar sergilerler.
Sonrasında “2 yaş sendromu” denilen döneme girerler. Bu dönemde ise “ben” farkındalığı ile hareket eder, kendi başlarına işlerini halletmeye başlarlar. 2-3 yaş süreci ise oyun kurma ve arkadaşlarıyla oyun oynamaya başladıkları dönemdir. 4 yaşına geldiğinde çocuk artık kreşe başlama olgunluğuna erişir, uyum konusunda herhangi bir problem yaşamaz. 4 yaş öncesinde tam gün kreş çocuğa fazla gelebilir fakat bazı çocuklar 3 yaşında da kreşe başlayabilir. İyi bir gözlem ve psikososyal gelişim çerçevesinde değerlendirilme yapılması sağlıklı olur.
Hangi durumlarda çocuk kreşe başlamalı?
Çocuk sosyal gelişim göstermişse, tuvalet ihtiyacını karşılayabiliyorsa, konuşabiliyor temel ihtiyaçlarını giderebiliyorsa, benlik kavramı gelişmişse, biyolojik ve fiziksel rahatsızlığı yoksa, psikolojik olarak farklı bir durum gözlemlenmiyorsa çocuk kreş için hazırdır.
Çocuklar kreşe başlarken zorluk yaşadığında yanında olabilmek onun kreşe alışmasına ve uygun bir geçiş süreci yaşanmasına olanak sağlar.
Çocukların akademik yaşama adım attıkları bu süreç hem onlar hem de ebeveynler için büyük bir önem taşıyor. Kreşe başlanacak döneme doğru karar vermek ve gelişim süreçlerini doğru gözlemlemek gerekirse bu dönemde bir uzmandan destek almak gereklidir.
Bir sonraki konumuz olan “Ergenlik dönemi arkadaşlık ilişkileri” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Instagram:psk.silabakac