Öfke bireyin haz alma duygusuna engel olan bir durum, olay ya da kişiye karşı geliştirdiği duygu şekildir. Duygularımız hayatta kalmamız için bize yardımcı olsa da zaman zaman zarar verecek boyuta da ulaşabiliyor. Genellikle 4-5 yaşın altında kontrol edilemeyen aşırı öfkeli davranışlar, ileride zorluklar yaşanmasına yol açabilir. Öfke; küsme, dargınlık, kırılma şeklinde olabileceği gibi saldırganlık, vurup kırma, bağırma, çığlık atma şeklinde de görülmektedir. Öfke, hem çok önemli hem de çok güçlü özelliklere sahip en temel duygulardan birisidir. Özellikle çocuklarda son yıllarda neredeyse en güçlü duygu olduğunu gözlemlemekteyiz. Öfkeli davranışları nedeniyle okullardan atılan çocukların sayısı günden güne artmaktadır. Küçük yaşlarda başlayan öfke ve saldırganlık ilerleyen yaşlarda duygu ve davranış bozukluğuna neden olabilir. Bu çocukların yaşamını tehdit edici ciddi bir durumdur.
Peki öfkeyi olağan düzeyde tutmak için ne yapmalıyız?
-Çocuğa öfkenin ne demek olduğunu anlatmalıyız.
-Çocuğa öfkelendiğinde ne hissettiğini ve ne yapmak istediğini sormalıyız.
-Öfkelendiğimizde sakin kalmamız gerektiğini davranışlarımızla göstererek rol model olmalıyız.
-Çocuğa nerede durması gerektiğini göstermeliyiz.
-Öfkenin kendisine zarar verebileceğinin yanı sıra başkalarına da zarar vereceğini göz önünde bulundurmalıyız.
-Öfke içeren film ve dizi izlemesinin, oyunlar oynamasının uygun olmadığını anlatmalıyız .
-Öfkeli ve saldırgan tavırları olan kişilerle çocuğu bir araya getirmemeliyiz.
-Öfkeli davranışlar sergilediğinde çocuğu cezalandırmamalıyız çünkü bu ebeveyn çocuk arasındaki ilişkiyi zedeleyerek çocuk üzerinde daha olumsuz davranışlara yol açabilir. Eğer çocukta öfke aşırı bir şekilde ve uzun süreli olarak devam ediyorsa, diğer insanlara, nesnelere veya hayvanlara zarar verme boyutlarına kadar ulaştıysa, çocuğun hayatını olumsuz derecede etkiliyorsa bir uzmandan yardım almak gerekebilir.
Bir sonraki konumuz olan “çocuklarda sık karşılaşılan korkular” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır.
Görüşmelerimiz whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Instagram:psk.silabakac