Okul öncesi çağımız yaşamımızın temelini oluşturan en önemli evredir. Sosyal ilişkilerimiz, mizacımız, üstelendiğimiz roller, sorumluluk bilincimiz, yeme içme alışkanlıklarımıza kadar birçok şey okul öncesi dönemde şekillenir. 7 yaşımıza geldiğimizde artık yaşamımızın mimarı kendimiz olmaya ve geleceğimizi şekillendirmeye başlarız. Bu süreçte hem olumlu hem olumsuz olaylar yaşamak mümkündür.
Yepyeni bir eğitim öğretim süreci başlamışken öğrenciler okulda ilk haftalarını yaşamışken, anaokulu ve 1.sınıf miniklerimiz okuldaki ilk iki haftalarını bitirdiler bile! Yeni bir süreç başlarken haliyle hem ebeveynler hem de minikler farklı farklı duygular yaşıyor.
Okula gitmek istemeyen çocuklar, ilk gününü müthiş geçiren minikler, ebeveynden ayrılamamış ve ilk güne bile başlayamamış çocuklar olabilir. Korkmayın!
Yeni insanlar tanımak, yeni ortamlara girmek elbette minikler için biraz daha zor olacaktır. Ancak ebeveynin kaygısı, umutsuzluğu ve çaresizliği bu durumu biraz daha zorlaştıran etkenlerdir. Bu süreçte biraz daha sabırlı ve anlayışlı olmalı. Çocuğun alışma sürecine destek olmalısınız.
Peki okula alışma sürecini kolaylaştırmak için neler yapmalı?
-Çocuğunuzun okulunu sınıfını bahçesini birlikte gezin.
-Çocuğun aynı gün okula başlaması ve devam etmesi konusunda istikrarlı olmalısınız.
-Çocuğu asla diğer öğrencilerle kıyaslamamalı, yaşadığı başarısız bir durum karşısında kötü sözler söylememelisiniz.
-Hem çocuğunuz hem de kendiniz için bu sürecin geçici olduğunu ve alışmaya çalıştığınızı kendinize hatırlatmalısınız.
-Alışma süreci için zamana ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz.
-Çocuğunuzu okula götürürken durumu dramatize etmekten kaçınmalısınız.
-Ebeveyn ne kadar kaygılı olursa çocuk da o kadar kaygılı olur. Çocuğun okula uyum sağlayabilmesi için sakin ve sabırlı olmalısınız.
-Çocuğu mümkün olabildiğince kendiniz okula bırakmalı, okul çıkışında onu bekletmeden kaygı duymasına gerek kalmadan kapıda bekliyor olmalısınız.
-Okul dönüşünde gününün nasıl geçtiğini, bugün neler öğrendiğini, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle olan ilişkileri hakkında konuşmalısınız.
-Eğitim öğretim hayatını eğlenceli hale getirmek için keyifli okul alışverişleri yapabilir, arkadaşlarıyla sosyalleşmesi için birlikte etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
İlk gün okula gitmek istemeyen minikler için endişelenmemeli ve hemen gitmek istemiyor “peki zorlamayım” ya da “tamam bugün okula gitmesen de olur” moduna girmemelisiniz.
Evet bu süreci minikler daha zor yaşarken aslında alışma süreçleri de bir o kadar kolay olur. Ona okul hakkında olumlu duygulardan bahsetmeli, heyecanlandırmalı ve ebeveynden ayrılık kaygısını minimum düzeyde yaşatmalısınız. Miniklerin okula alışma süreçlerinin neredeyse bir aya yakın olduğunu unutmamalı ona göre destek olmalısınız. Okula başlangıç itibariyle çocuklarda uyku problemleri, alt ıslatma, karın ağrıları, sessizleşme hali, beslenme sorunları gibi olaylar yaşayabilirsiniz. Bu konulara benzer problemler yaşadığınızda uzmandan destek almalısınız. Tüm öğrencilere başarılı ve mutlu bir eğitim öğretim yılı diliyorum.
Bir sonraki konumuz olan “Akran zorbalığı” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz. Instagram:psk.silabakac
Adres:Kızılırmak Mahallesi 1446.cadde no:12/33 kat :9 Alternatif Plaza, Çukurambar/Ankara