Çocuklarda takıntılı davranışlar istenmeden, bilinçli olmadan, tekrarlayıcı, rahatsız edici, sürekli düşünce ve dürtülerdir. Çocuk sürekli olarak düşündüğü onu rahatsız eden düşünce karşısında bunu hafifletmek için davranışta bulunur. Takıntılı bozukluklar kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha fazla oranda görülmektedir.
Takıntılı davranışın nedenlerine bakıldığında biyolojik sebeplere dayandırılmakla birlikte ailesel faktörler, aşırı katı tutum, hataların telafisinin yapılmaması, kabul edilmemesi, cezalandırıcı ve mükemmeliyetçi ebeveyn tutumları ve çevresel faktörlerin de etkisinin olduğu görülmektedir. Ailede takıntılı bozuklukların bulunması, çocuklarda da görülme ihtimalini artırmaktadır bu da genetik yatkınlığın önemini göstermektedir.
Görülen takıntılı davranışlara örnek verecek olursak;
- Evden çıkmadan önce rutinleri olması; odasındaki eşyalara birkaç kez dokunmak, düzeltmek, adım saymak belli bir sayıya gelince kapıdan çıkmak
- Okuldan çıkarken eşyalarını toplayıp toplamadığını birkaç kez kontrol etmek, hatta emin olamadığı için sürekli baktığından hep geç çıkması
- Annesiyle ya da babasıyla etkinlik yaparken onun kuralları belirlemesi ve bu kuralların belli düzende olması eğer bu düzene uyulmazsa aksilik çıkması gibi davranışlardır.
Takıntılı davranışlar 4 yaşından itibaren görülmekle beraber ergenlik döneminde artışı görülmektedir. Çocuklarda, kirlenme, bulaşma korkusu, sürekli olarak aynı sesi çıkarma, ellerini ovuşturma, nesneleri birbirine vurma, kendine ya da sevdiklerine zarar verme korkuları, yıkanma, tekrar tekrar yapma, kontrol etme en sık karşılaşılandır. Özellikle otizm belirtileri gösteren çocuklar başta olmak üzere psikolojik zorlanma yaşayan birçok çocuk zaman zaman takıntılı davranışlar gösterebilir. Çocuklar ne yazık ki, takıntılarını dile getirmede zorlanabilirler böylelikle normal davranış tarzları olarak kabul edebilirler. Ebeveyn farkında ve dikkatli olmalı, çocuğun davranışlarını iyi gözlemlemelidir. Eğer sürekli olarak sayma, yapma ve gündelik hayatını saatlerce etkileme durumu olursa muhakkak bir uzmandan destek alınmalıdır.
Bir sonraki konumuz olan “Psikolojik desteğe ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle.
Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir.
Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir.
Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.Instagram:psk.silabakac
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1446.cadde no:12/33 kat :9 Alternatif Plaza,
Çukurambar/Ankara