Türkiye'de enflasyon oranları Ekim ayında da yükselmeye devam ederken, fiyat artışlarının en çok görüldüğü ürünler Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından açıklandı. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında en fazla zamlanan ürünlerin başında salatalık geldiğini belirtirken, markette ve üretici arasında fiyat farklarının da büyük oranda arttığını vurguladı.

SALATALIK ZAM ŞAMPİYONU

Market fiyatları açısından incelendiğinde, Ekim ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 89,8 ile salatalıkta görüldü. Salatalığın ardından, zam oranında sırasıyla yüzde 65 ile sivri biber, yüzde 60,4 ile yeşil soğan, yüzde 46 ile kabak ve yüzde 34,1 ile domates geldi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Marketlerde fiyatı en çok artan ürün yüzde 89,8 ile salatalık oldu. Salatalıktaki bu hızlı artış, tüketicileri zorlayacak seviyeye ulaştı," dedi.

ÜRETİCİ VE MARKET FİYATLARI ARASINDA  BÜYÜK FARKLAR 

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayı itibarıyla üretici ve market fiyatları arasındaki farkın özellikle bazı ürünlerde çok yüksek olduğunu belirtti. Karnabaharda yüzde 368,5’e kadar çıkan bu fark, tüketicilerin karşılaştığı fiyat artışlarının büyük kısmının aracılardan kaynaklandığına işaret ediyor. Karnabaharı yüzde 281 fark ile patates, yüzde 259,4 ile beyaz lahana, yüzde 236,6 ile portakal ve yüzde 205,3 ile limon izledi.

Sivas ve Ankara iş dünyası, ASO'nun ortak toplantısında bir araya geldi Sivas ve Ankara iş dünyası, ASO'nun ortak toplantısında bir araya geldi

Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, üreticide 12 lira 50 kuruş olan karnabahar marketlerde 58 lira 56 kuruşa satılıyor. Benzer şekilde, 3 lira 60 kuruşa üretilen patates marketlerde 13 lira 72 kuruş fiyatla, 4 lira 81 kuruşa üretilen beyaz lahana ise 17 lira 30 kuruşa tüketiciye sunuluyor. Aynı durum portakal ve limon fiyatlarında da geçerli; üreticide 13 lira 75 kuruş olan portakal markette 46 lira 28 kuruş olurken, 10 liralık limon ise market raflarında 30 lira 53 kuruş olarak yer alıyor.

GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ÜRETİM MALİYETLERİNİ ETKİLİYOR

Bayraktar, ekim ayında yapılan basın açıklamasında sadece ürün fiyatlarındaki artışı değil, gübre fiyatlarında yaşanan farklılıkları da vurguladı. Aynı bölgede farklı satış noktalarından alınan gübre fiyatlarının değişken olduğunu ve bu durumun üretici maliyetlerini artırarak doğrudan ürün fiyatlarına yansıdığını ifade etti. Bayraktar, "Girdi maliyetlerinin yükselmesi, üreticinin üzerindeki baskıyı artırıyor ve tüketiciye yüksek fiyat olarak geri dönüyor," şeklinde konuştu.

FİYAT ARTIŞLARININ NEDENİ: ARACI FARKI VE ARTAN MALİYETLER 

Fiyat artışlarının nedeni olarak aracı maliyetlerinin yükselmesi ve üretim girdilerindeki artışlar öne çıkıyor. Özellikle gübre, mazot gibi temel girdilerde yaşanan artışlar, ürünlerin market fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Ekim ayı itibarıyla en çok zamlanan ürün salatalık olurken, üretici ile market arasındaki fiyat farkları, fiyat artışlarının ardındaki temel sebeplerden biri olarak öne çıkıyor. Ekonomik zorlukların etkisiyle artan maliyetler, tüketicinin satın alma gücünü her geçen gün daha fazla zorluyor.

Kaynak: Haber Merkezi