Fed Başkanı Powell Faiz İndirimi İçin Tarih Verdi!

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını sabit tuttuklarını açıkladıktan sonra enflasyonun düşmeye devam etmesi durumunda faiz indiriminin yakın olduğunu belirtti.

Fed'in Kararları ve Ekonomik Durum

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini beklentilere uygun olarak 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Powell, iş gücü piyasasının daha iyi bir dengeye kavuştuğunu ve işsizlik oranının düşük kaldığını ifade ederken, enflasyonun önemli ölçüde düştüğünü belirtti.

Para Politikası ve Enflasyon Hedefleri

Powell, Fed'in talebi arzla uyumlu hale getirmek ve enflasyonist baskıları azaltmak amacıyla para politikasındaki sıkı duruşunu sürdürdüğünü vurguladı. Bankanın iki ana hedefi doğrultusunda her iki tarafın risklerine dikkat ettiklerini dile getiren Powell, enflasyonun son iki yılda önemli ölçüde yavaşladığını ancak uzun vadeli yüzde 2 hedefinin hala biraz üzerinde seyrettiğini söyledi.

Ekonomi Açıklama

Faiz İndirimi İçin Şartlar

"Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru düşmekte olduğuna dair daha fazla güven kazanana kadar faiz oranını düşürmenin uygun olacağını düşünmüyoruz," diyen Powell, "İkinci çeyrekteki enflasyon verileri güvenimizi artırdı ve daha iyi veriler bu güveni pekiştirecektir. Kararlarımızı her toplantıda ayrı ayrı değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Eylül Ayında Faiz İndirimi Beklentisi

Powell, piyasaların eylül ayında faiz indirimi beklentisi hakkında, eylül de dahil olmak üzere gelecek toplantılar için henüz bir karar almadıklarını belirtti. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) genel görüşünün "politika faizini düşürmenin uygun olacağı noktaya yaklaşıldığı" yönünde olduğunu belirten Powell, "Burada önemli olan, verilerin bütünlüğünün, gelişen görünümün ve risk dengesinin, enflasyona olan güvenin artması ve güçlü bir iş gücü piyasasının sürdürülmesi ile tutarlı olup olmadığını değerlendirmektir. Eğer bu şartlar sağlanırsa, eylül ayında yapılacak bir sonraki toplantıda politika faizinde bir indirim gündeme gelebilir." şeklinde konuştu.

Gelecek Faiz İndirimleri ve Ekonomik Belirsizlikler

Powell, "Komitenin genel düşüncesi, politika faizini düşürmenin uygun olacağı noktaya yaklaştığımız yönünde. Ancak henüz o noktada değiliz." dedi. Bankanın izleyeceği yolun ekonominin durumuna bağlı olacağını vurgulayan Powell, "Ekonominin gidişatına bağlı olarak, sıfır faiz indiriminden birkaç faiz indirimine kadar senaryoları düşünebiliyoruz." ifadelerini kullandı. 50 baz puanlık faiz indirimi olasılığına ilişkin soruya ise Powell, "Bu şu anda gündemimizde olan bir şey değil. Bugün itibariyle herhangi bir karar alınmış değil." şeklinde yanıt verdi.

Kaynak: Haber Merkezi