Panik atak, gerçekte herhangi bir tehlike olmamasına rağmen kişinin kendini tehlikeli bir durum içinde hissetmesine, buna bağlı olarak heyecanla tepki vermesine, yoğun korku ve kaygı duymasına neden olan psikolojik bir durumdur. Birden bire ortaya çıkarak ve zaman zaman tekrarlayarak kişiye sıkıntı verir. Giderek artmaya devam eden atak hali 5 ile 30 dakika arasında sürer ve bu sürenin ardından kendiliğinden geçer.

Kişi atak geçirirken;

-Ölüyormuş hissi ve ölme korkusu,

-Boğulma hissi,

-Kalp çarpıntısı,

-Nefes darlığı,

-Sıcak basması,

-Nabzın artması,

-Titreme,

-Aklı yitirme,

-Baş dönmesi,

-Mide bulantısı,

-Terleme

-Ağız kuruluğu

-Uyuşukluk

-Delirme hissi gibi durumlar yaşar.

Pek çok insanın yaşamı boyunca bir ya da iki kez panik atak yaşaması normal kabul edilse de tekrarlayan panik ataklar ve kişinin yaşadığı bu deneyimi tekrar tekrar yaşayacağını düşünmeden duramaması hali panik bozukluk olarak tanımlanmaktadır.

Panik atak bazen kişinin yoğun stres yaşadığı dönemde ortaya çıkarken bazen de sebepsiz şekilde görülmektedir. Birey yaşadığı atak sonrası eski haline döner ancak yaşadığı olumsuz etkiyi unutması uzun sürebilir.

Panik atağın oluşmasındaki etkenler; genetik faktörler, stres düzeyinin çok yüksek olması, yakın zamanda ya da çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, olumsuz duygulara yatkınlık, uyuşturucu madde, sigara ve kafein kullanımı, agorafobi, depresyon gibi hastalıklar gösterilmektedir.

Peki panik atak halini nasıl kontrol edebiliriz?

-Endişeye kapılmadan oluşan farklılıkların panik ataktan kaynaklandığını fark etmeli

-Nabzın ve solunumun kontrol altına alınmasını sağlamalı

- Yavaşça burundan nefes alarak yaklaşık beş saniye kadar tutup yavaşça tekrar vermeli

-Gözleri kapatarak sakinleşmeye odaklanmalı

- Vücudu dinleyerek kendimizi gevşetmeye çalışmalıPanik atağın sık sık tekrarlaması ve bunun kişinin hayatını olumsuz etkilemesi durumunda muhakkak tedavi için uzmana başvurmak gereklidir. Panik atak psikoterapi ve ilaçlarla düzelmektedir.

Bir sonraki konumuz olan “İyi aile olabilmek” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır.

Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.Instagram:psk.silabakac

Adres: Kızılırmak Mahallesi 1446.cadde no:12/33 kat :9 Alternatif Plaza, Çukurambar/Ankara