Stresli veya başa çıkması zor durumlarda herkes endişeli hisseder. Kaygı karşılaştığımız durumlarda verdiğimiz olağan tepkilerdir. Ancak kaygı düzeyi ne kadar yüksek ve hayatımızı etkileme boyutu ne kadar fazlaysa durumu anksiyete bozukluğu olarak değerlendirebiliriz. Ergenlerde kaygı stresli ve kendince kolay olmayan durumlarda karşılaşılan olaylar sonucunda endişeli ve gergin hissetme halidir. Ergenlerde kaygıya sebep olan faktörler genellikle; sınava hazırlanmak, aile baskısı, şiddete tanık olma, arkadaş problemleri ve aileden birinin yaşadığı sağlık problemleri olarak görülebilir.
Normal düzeyde yaşanılan ve günlük hayat rutinine etki etmeyen kaygı sağlıklıdır. Fakat çocuğunuzun korku veya endişe sebebiyle sürekli olarak yaptığı şeyleri yapmayı bırakması veya tepkilerinin onu gündelik şeylerin tadını çıkarmasını engellemesi durumunda müdahale etmek gerekir. Bu durum bitmeyen ve günlük yaşama müdahale eden endişe ataklarına örnek sayılabilir.
Peki kaygı kendisini nasıl gösterir? -Duygusal değişimler (açıklanamayan öfke patlamaları, sürekli olarak sinirli ve gergin hissetme hali) -Sosyal değişimler (arkadaşlarıyla geçirdiği sürenin azalması, kendini izole etme, yalnızlaşma) -Fiziksel değişimler (baş ağrısı, karın ağrısı, uyku problemleri ve yeme alışkanlıklarındaki değişikler) -Okul performasındaki düşüşler (sınavlara girmeme, okuldan kaçma, verilen ödevleri yapmama)
Ergenlik döneminde çocuğunuzun olgunlaşma aşamasında olduğunu unutmamalısınız. Onun duygularını iyi anlamalı ve düşüncelerine kulak vermelisiniz. Düşünceleri gözden geçirmeli ve çocuğu olumlu düşünmeye teşvik etmelisiniz.
Çocuğunuzu sizinle her sorununu konuşabileceği konusunda teşvik etmeli, ona problem çözme becerisi kazanmasında destek olmalısınız. Çocuk zaten gergin hissediyorken “Bıktım artık senin bu sinirli hallerinden” “Yine mi kaygılısın?” ya da “Bunda endişe edecek ne var sakin ol” gibi söylemler kurmak yerine ona zaman vermeli duygusunu yaşamasına fırsat tanımalısınız. Anksiyete(kaygı) gençlik yıllarının büyük bir parçası olmakla beraber kişiyi tüketebilir ve zihinsel bozukluğa yol açabilir. Çocuğunuza yardımcı olabilmek adına birçok yolunuz var yeter ki bunu isteyin.
Bir sonraki konumuz olan “çocuk ergenlik dönemi uyum problemleri”adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Üniversite sınavına girecek tüm öğrencilere bol şans ve başarı diliyorum. Hayalleriniz dilediğinizden güzel olsun. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Instagram:psk.silabakac