Evlerimizde oluşan atıklarımız içinde çevre için tehlikeli olabilecek özel tehlikeli atıklar mevcuttur. Bunların neler olduğunu bir önceki yazımda açıklamaya çalışmıştım. Bu yazımda ise konuyu daha spesifik ürünlere indirgeyerek basit bir şekilde açıklayacağım.
Bir önceki yazımı, “Yazının bir sonraki bölümünde, evlerimizde en çok kullanıldığı düşünülen tehlikeli ürünleri, belli başlı başlıklar altında, daha spesifik şekilde açıklamaya çalışacağım.” Diyerek noktalamıştım. Bugün, evlerimizde en çok kullanıldığı düşünülen tehlikeli ürünlere bir göz atalım.
Tehlikeli Ürünler
Oje ve oje çıkarıcılar
Potansiyel tehlikeleri: Yanıcı ve toksiktir. Buharı kolayca solunur. Cildi tahriş eder.
Ortadan kaldırılması: Ürün tamamen tüketilip ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır.
Altenatifi: Toluen içermeyen ojeler daha az tehlikelidir.
Oda spreyleri
Potansiyel tehlikeleri: Yüksek konsantrasyonlarda ya da uzun süre solunması halinde akciğerlere zarar verir.
Ortadan kaldırılması: Ürün tamamen tüketilip ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır.
Altenatifi: Oda spreyleri kullanılmadan kapı ve pencereler her gün açılarak ortam havalandırılabilir.
Çamaşır suları
Potansiyel tehlikeleri: Klorlu çamaşır suları reaktif olup diğer temizlik malzemeleriyle karıştırıldıkları zaman oksit gaz çıkışına neden olur. Gözleri ve cildi tahriş eder. Koroziftir.
Ortadan kaldırılması: Ürün tamamen tüketilip ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse; bol suyla beraber azar azar lavaboya dökülerek kanalizasyon sistemine verilebilir.
Altenatifi: Klorlu çamaşır sularının tüketimi azaltılabilir. Oksijenli çamaşır suları tercih edilebilir.
Piller
Potansiyel tehlikeleri: Yüksek ısıya maruz kaldığında ya da yakıldığında patlayabilir. Cıva gibi toksik ağır metaller içermesi nedeniyle su ve hava kirliliğine neden olur.
Ortadan kaldırılması: Atık piller çöpe atılmamalıdır. Atık pil toplama kutuları/noktalarına ulaştırılmalıdır.
Altenatifi: Şarjlı piller tercih edilebilir.
Floresan lambalar
Potansiyel tehlikeleri: Floresan lambalarda metalik civa bulunmaktadır. Metalik cıva buharlarının solunması sağlık açısından zararlıdır. Yakılması ve kırılması halinde, hava kirliliğine, depolanması sırasında ise toprak ya da su ile temas ederse toprak ve su kirliliğine neden olur.
Ortadan kaldırılması: Belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanmalı ve lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilmelidir.
Alternatifi: LED ampuller tercih edilebilir.
Yapıştırıcı ve tutkallar
Potansiyel tehlikeleri: Solvent bazlı yapıştırıcılar en tehlikeli tip olup etiketinde “Yanıcı, kolayca tutuşabilir ya da petrol distileleri içerir.” bilgileri bulunur. Yanıcı, patlayıcı, cildi tahriş edici, ciğerlere zarar verici, korozif, cilt ve gözleri yakıcı etkileri vardır.
Ortadan kaldırılması: Ürün tamamen tüketilip ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır.
Altenatifi: Solvent bazlı yapıştırıcılar yerine stik yapıştırıcılar ya da etiket bilgilerine göre daha az tehlikeli olanlar tercih edilebilir.
Bu konu hepimizin tahayyül ettiğinden çok daha önemli. Lütfen biraz hassas, özenli ve özellikle dikkatli olalım!