Mehmet Doğan Kimdir? 

D. Mehmet Doğan, 1947 yılında Ankara'nın Kalecik ilçesinde doğdu. İlk öğrenimini Kalecik Cumhuriyet İlkokulu'nda, ardından Ankara Ulus İlkokulu'nda tamamladı. Orta öğrenimini Cebeci Ortaokulu ve Ankara Gazi Lisesi'nde bitirdi. Aynı yıl, SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'na girerek radyo-televizyon uzmanlık bölümünden mezun olmuştur. 

Mehmet Doğan'ın eserleri nelerdir? 

Mezuniyetinin ardından Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde dokümantalist olarak çalıştı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra Dergâh Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev aldı. TRT Kurumu'nda Genel Müdür danışmanı olarak çalıştı ve tekrar Dergâh Yayınları'na döndü. 

Yayıncılığı bırakarak Ankara'ya dönen Doğan, Büyük Türkçe Sözlük'ü hazırlamaya başladı ve Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluş çalışmalarını yürüttü. Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi'nde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak görev yaptı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri verdi ve Birlik Medya A.Ş.'nin Genel Müdürü olarak görev yaptı. 1996 yılında TBMM tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçildi ve bu görevde Temmuz 2005'e kadar bulundu.

Mehmet Doğan Öldü mü? 

D. Mehmet Doğan, hâlâ Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı'nın başkanlığını yürütmektedir. Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) genel başkanlığını uzun yıllar üstlenmiş ve bu kuruluş tarafından yayımlanan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı'nın yayınını yönetti. TYB Vakfı’nın kurucu başkanı olarak mütevelli heyet başkanlığı görevini de sürdürdü. Fakat Mehmet Doğan 77 yaşında Ankara’da yaşamını yitirdi. 

Mehmet Doğan aslen nereli? 

D. Mehmet Doğan, siyasî ve sosyal tarih, fikir ve basın tarihi, dil gibi alanlarda geniş çaplı çalışmalar yapmıştır. Ayrıca televizyon metinleri ve senaryolar yazmış, çeşitli televizyon program ve filmlerinin yapımında görev almıştır. Mehmed Âkif Ersoy’un anılmasına ve kültürel mirasın korunmasına yönelik projelerde bulunmuş, İstiklâl Marşı’nın milli gün olarak kutlanması için çaba göstermiştir. Aslen Ankaralı olan Mehmet Doğan burada hayatını kaybetmiştir. 

Mehmet Doğan hangi Ödülleri aldı? 

D. Mehmet Doğan, çeşitli ödüllerle onurlandırılmıştır. Bunlar arasında Türkiye Milli Kültür Vakfı Teşvik Ödülü, Yazarlar Birliği Dil Ödülü, Özbekistan Yazarlar Birliği Milletlerarası Kaşgarlı Mahmud Mükafatı, 7. Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü ve Kültür Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü bulunmaktadır. 2021 yılında ise Mehmet Âkif İnan Ödülleri "Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü"ne layık görülmüştür. Türk Dünyası'nın kültürel ve edebî ilişkilerinin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunmuş, Uluslararası Şiir Şölenleri'ne öncülük etmiştir. Ayrıca Türk dünyasının yazar kuruluşları arasında zirve toplantıları düzenlenmesine destek vermiştir.

Mehmet Doğan' ın kitapları nelerdir? 

Kitapları arasında "Batılılaşma İhaneti", "Tarih ve Toplum", "Dil Kültür Yabancılaşma" ve "İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı" gibi eserler yer alır. Ayrıca **film metinleri ve senaryolar** da yazmıştır, bunlar arasında "Sanat Sözlüğü" ve "Ulucami" bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi