Haymana Türk Kızılay Şubesinin başına Muhsin Güler geldi, çokta iyi oldu, çok başarılı bir yönetici olan Hemşerimiz sayın Muhsin Güler göreve gelmesi ile hemen kolları sıvayarak icraatlerine başladı. Kan bağışı kampanyası başlatarak her bağış ile üç can kurtarılmasına vesile oluyor. Çok yakın bir zamanda İlçemiz merkezinde kan bağışı araçlarında kan alma işlemleri başlayacaktır. Bütün Haymanalı hemşerilerimiz, mülki ve idari amirlerimiz kan bağışı için davetlidir. Siz kıymetli hemşerilerimiz kan bağışı yaparak Haymanamıza can vermiş olacaksınız. Bende kan bağışı yapacağım düzenli kan bağışçısıyım, gümüş madalyamı inşallah bu kampanyada kan vererek hak etmiş olacağım. Adres: Çaldağ, Ankara Cd. 06860 Haymana/Ankara (0312) 658 18 51
Türk Kızılayı neler yapıyor, görevleri nelerdir?
Türk Kızılayı, 1868 yılında bir grup hekimin çabaları ile savaş alanında yaralanan askerlere ayrım yapılmaksızın yardım etmek amacı ile ortaya çıkmıştır. Türk Kızılayı, toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak için önemli görevler üstlenen kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim, gençlik ve mineralli su işletmeleri alanlarında faaliyet sunar. Ulusal Afet durumunda harekete geçen kurum, ülke çapında yaygınlaştırdığı afet müdahale ve afet lojistik sistemleri ile dünyanın en iyi afet örgütlenmelerinden birisidir. Kan Hizmetleri için ülke çapında faaliyet gösteren Bölge Kan Merkezleri, Kan Bağış Merkezleri ve mobil kan bağış araçları ile ülkemizin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamayı hedeflemektedir. Uluslararası Yardımlar için güvenilir merkezlerden biri olan ve son 10 yılda 78 farklı ülkede doğal ve insan kaynaklı afetlere müdahale etmiş, kuruluşundan bugüne 137 ülkeye yardım eli uzatmıştır. Sosyal Hizmetler bakımında kapsamlı faaliyet alanı geliştiren, ülke genelinde hizmet veren şubeleri aracılığıyla da yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin yanında olur. Sağlık Hizmetleri için gelişmiş teknolojilerle faaliyet gösteren Kızılay, modern teknolojilerinin uygulandığı hastaneler ve tıp merkezlerinde uzman sağlık kadroları ile hizmet vermektedir. Gençlik Hizmetleri kapsamında Kızılaycılık ve yardımlaşma kültürünün erken yaşlarda gelişmesi için eğitim çalışmaları yürüten Türk Kızılay, aynı zamanda şubeleri aracılığıyla Gençlik Kolları, Üniversite Kulüpleri-Toplulukları aracılığıyla gençleri Kızılay gönüllüsü olmaya teşvik eder. Göç ve Mülteci Hizmetleri için Türk Kızılay Göç ve Mülteci Hizmetleri adı altında, geçici koruma altındaki kişilere barınma, beslenme, psikososyal hizmetler sunar. Maden Suyu satışından elde edilen gelirin fazlası sosyal yardım ve afet müdahale hizmetlerinde kullanılır. Barınma Sistemleri, Çadır Üretim Tesisleri, sunduğu yeni ve modern modeller ile sektörde çadır üretiminde söz sahibi olmuştur.
Kan Bağışı hayati bir önem taşır! Bağış yapmak için, duyarlı ve gönüllü vatandaşlar kan alma merkezlerine giderek kan verebilmektedirler. Bir birey, özel hastaneler, sosyal güvenlik kuruluşları ve kan istasyonlarına giderekte bağışta bulunabilir. Kan verecek kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50 kg olması gerekmektedir. Kan bağışında bulunacak kişi, bir seferde en fazla yarım litre kan verebilmektedir. Yani, sahip olunan kanın %8-9’unu verilebilir. Erkekler iki ayda, kadınlar ise üç ayda bir kan bağışı yapabilir. Kan bağışından sonra hücreler kendini yaklaşık 2 ayda toparlar. Bu yüzden, periyodik olarak kan vermede herhangi bir sorun öngörülmez. Aksine, faydaları olduğunu söylenebilir. Her yıl, yaklaşık 4 ünite kan bağışlanabilmektedir. Kan verme işleminden önce, parmaktan alınan kan ile kan grubu ve hemoglobin miktarı kontrol edilir. Tansiyon ölçülür ve değerlerin normal aralıklarda olması durumunda kan alma işlemi gerçekleştirilir. Kan torbaları, tek kullanımlık olduğu için herhangi bir kontaminasyon riski bulunmamaktadır. Kan bağışının, kilo aldırma, zayıflık, bağımlılık, alerjik reaksiyon, halsiz bırakma gibi yan etkileri yoktur. Hatta kan bağışı yapan birinin; AIDS, sifiliz, hepatit B ve C gibi herhangi bir hastalığının olup olmadığının da ortaya çıkacaktır. Kan bağışı esnasında ve sonrasında, kısa süreli baygınlık, soğuk terleme, bulantı gibi geçici reaksiyonlar görülebilir. Kan, çeşitli durumlarda kullanılmak üzere uygun koşullarda korunur. Kan, sadece kan nakli için değil, alyuvar, akyuvar ve trombosit üretimi içinde gereklidir. Bu şekilde, birçok kan ürünü elde edilebilmektedir. Haydi hep birlikte, Güler başkanımın kampanyasına destek verelim. Her şey Haymana için her şey İnsanlık için Allaha emanet olun, hoşça kalın.